Wednesday, December 10, 2008

Jalan2: Mencari Chenta yang terbang...




Hari mantai [atau sehari sebelum hari raya] aku pergi Tlk Intan untuk cari bahan mentah untuk juadah hari raya korban. Aku parking kat belakang Kmplks Aik Aik. Entah macam mana, aku boleh terlupa nak kunci kereta aku. Tapi, itu bukan cerita untuk topik ini.


Orang atas tu. Aku snap masa dia tengah cari bahan untuk dijual. Cuma aku terpandang grafiti pada dinding. Sah aku kata, dia sedang mencari cinta yang telah terbang.

Nasib baik kereta aku tak turut terbang.


--------------------------

Aku guna istilah 'mantai' kat atas tu. Aku pinjam istilah orang Melaka.
Aku tanya mertua aku, kenapa mantai? Dia tak ada jawapan pasti. Jadi, aku buat teori sendiri. Dan dia gelihati. Teorinya begini:

Istilah 'mantai' itu derived daripada 'pantai'.
Mantai membawa maksud orang kampung pergi ke pantai.
Ianya berlaku pada petang melihat anak bulan.
Oleh kerana orang dulu tak punyai teleskop yang canggih, tok imam dan orang kampung akan pergi ke pantai untuk melihat anak bulan dengan lebih jelas.

Selepas beberapa dekad, hari melihat anak bulan has been associated dengan hari pergi ke pantai.

Jadi, kalau Makcik Wok tanya ke mana semua orang pergi?
Senah akan jawab " dia orang semua tengah mantai"

Jadi, hari merebus ketupat dan memasak rendang telah digelar Hari Mantai
...
...
...
... dan tahun 2020 nanti, Hari Mantai akan jadi cuti umum.
...
...
... dan 100 tahun lagi, akan wujud Hari Mantai Sedunia...





.

4 comments:

tasikmerah said...

kalau tak silap aku mantai tu bahasa cina.



.

Nizam.Ariff said...

TM,
Ye ke? Mo Man Tai? Hah, pandai la ko. Sejak bila cina pandai tengok anak bulan nak raya?...

tasikmerah said...

hahaha... tgk ank bulan tu bg kita la... bg org cina, hr sblm raya cina, hr yg pd mlmnya depa makan besar tu dipanggil hr mantai....

Nizam.Ariff said...

TM,
Oooo...dia pun raya ikut bulan, bukan kira matahari. Aku faham dah.

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com