Saturday, July 16, 2011

Tengahari tadi aku pekena mende nih...

.









Jering masak lemak dengan pucuk ubi.


Kaw giler! Lemak....... nutty flava


Aku tak tau berapa lama dia rebus jering tu, mungkin berjam-jam lamanya. Jering tu lembut, dah macam ubi kayu rebus. Bau jering pun dah tak ada.


Kencing pun ok, tak ada bau.








.

12 comments:

Cikgooden said...

jering rebus kosong, cicah sambal belacan pun sedap...

Nizam.Ariff said...

cikgooden,
aku pernah rebus sampai 1 jam tapi tak le lembut macam tu.

aku syak dia orang rebus sampai 10 jam kut...

ckLah @xiiinam said...

Wah, berjengkol dia...

Nizam.Ariff said...

cklah,
jengkol lemak ... perrghh!

Granny Hani said...

kata org kalau tak kena cara masak jering boleh mendatangkan sakit saluran kencing..entah yer entah tidak..

tasekM said...

org melaka.
makan jering rebus cicah kelapa.
aku takut nk cuba.


.

aza ni said...

jering cambah rebus sampai empuk...masak kari ngam....

Nizam.Ariff said...

Hani,
kalau tak kena gaya badan, kencing tak lawas kak... betul tu.


TM,
aku dengar kat utara pun buat macam tu... orang jawa buat sambal goreng tapi taklah rebus sampai lembut dan sampai hilang bau macam tu... bau dia tu yg sentap.



Azani,
aku dengar pun macam tu, masak lemak bubuh jering rebus...

endiem said...

sekarang ni musim jering kot..

Nizam.Ariff said...

endiem,
...musim durian memang coincide dgn jering kot...

sindiketsulit said...

masak lemak jering.
sedap.
tapi,
kolestrol aku tinggi.
lupekan saja.
sentap.

Nizam.Ariff said...

Ros,
jering pun ada kolesterol ke?

Ooo.. dari santan tu ek?

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com