Thursday, October 20, 2011

Aku lihat dunia, dunia juga lihat aku...

.


Seorang budak kecil sedang tekun melorek-lorek sehelai kertas putih dengan pensel warnanya. Ada lakaran seorang budak lelaki sedang memancing, ada pokok-pokok, ada sawah bendang, ada tali air. Apabila pensel warna itu telah tumpul, budak kecil itu pun melarik-larik hujung pensel itu agar kembali tajam.


Seorang guru dewasa sedang berjalan-jalan dari meja ke meja sambil melihat-lihat setiap budak kecil yang ada di dalam bilik, akhirnya terhenti di meja budak kecil yang seorang itu.


" Kenapa kamu warnakan dengan 2 warna saja ? Tak ada pensel warna lain ? " Soal guru.

" Ada... " jawab budak kecil itu ringkas.

" Warna lukisan kawan-kawan awak yang lain cantik-cantik... " guru itu berikan motivasi.

" Biarkanlah..." ringkas juga.


Guru itu menarik nafas panjang lalu menurunkan badannya agar mukanya sama paras dengan budak kecil itu. Budak kecil itu masih ralit menconteng-conteng lakaran.


" Saya lihat dunia ini berwarna-warni, cantik... ada pelangi..." kata budak itu.

" tapiiii.... dunia melihat saya dengan 2 warna sahaja..." sambungnya.










(budak kecil = aku)

.

10 comments:

♥ manje ♥ said...

hitam putih kehidupan... ~

Aku said...

Manje,
hitam atau putih...sungguh kejam.
ada pilihan, tetapi pilihan yg kejam.

tasekM said...

dunia kejam...


.

AZANI said...

mula mula bnw, lepas tu baru kaler kaler...

jeb said...

hitam dan putih itu adalah?

sepa said...

ada satu budak kecik, jugak... dia mewarna pada gambar yg diberi. tenyeh kirikanan-atasbawah. bersilangsimpangsiur garisannya.
cikgu tanya; kenapa tak warna betul2? biar tak nampak putih kertas.
budak kecik tuh jawab; dah diwarna, cikgu. yang penting, warnanya tidak terkeluar dari garisan. :)



.
*
(budak kecik = aku)
*


.

Fadhilah Maarif said...

err? budak itu buta warna kut? hehe..

Aku said...

TM,
bukan ke ko punya tag line "dunia memang palat" ? hahaha



Azani,
tak adanyer... memang hitam dan kelabu memanjang...




Jeb,
hitam dan putih itu adalah kehidupan... no mercy. no wish list. take it or leave it...



Sepa,
ooo.. itu in the box thinking... bagus juga tu, do everything but still in OK region, halal region... keh keh keh




FadhilahM,
Tak.. budak itu bisa melihat warna pelangi. Dunia yang buta warna. Dunia tak pandang warna rambut, warna kulit dan warna mata....

hani@debumelukut said...

Jangan biarkan warna kehidupan menjadi kusam..guna nippon weather paint!

Aku said...

Hani,
hahahaa... kalis cuaca... kakaka

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com