Friday, November 4, 2011

Prejudis sesuatu yang tidak baik sebenarnya...

.

Kejap tadi, aku menghadiri satu presentation / briefing by a group of Advanced Dip in Automotive students, sebagai sebahagian daripada keperluan kerja kursus mereka. Aku dijemput sebenarnya untuk memberi markah dan komen yang membina untuk masa depan mereka.


Seperti biasalah, anak-anak muda Melayu kita, aku tak letak harapan yang tinggi-tinggi sangat daripada mereka tapi itu pun masih belum cukup ke tahap yang aku harapkan.


Semasa di situ, tiba-tiba aku teringatkan AF, Masterchef etc. Tiba-tiba aku menjadi seperti juri-juri American Idols atau Iron Chef.


Ada satu pasangan presenter lelaki, di slide terakhir mereka letakkan gambar berdua sambil berlindung di bawah payung sebagai background manakala text box untuk conclusion melintangi skrin dari paras dada hingga lutut.

Aku toleh kepada pelajar-pelajar yang duduk di belakang kelas kemudian aku tanya mereka semua:

" cuba teka, apa yang ada disebalik text box itu ?"

Ada 2-3 pelajar menjawab:


" dia orang pegang-pegang tangan..." diikuti hilai ketawa.


Kemudian aku pandang balik kepada pasangan presenter itu.

" korang berdua pasangan Gay ke ?"



Riuh satu kelas. Seorang lagi examiner yang duduk di sebelah aku hanya mampu geleng-gelengkan kepala... tanpa kata apa-apa...






Nota: kesemua pelajar adalah lelaki Melayu.

.

7 comments:

AZANI said...

kadangkala kita perlu menampilkan diri sebaik mungkin,,,menggalakkan baik sangka

jeb said...

seksualiti merdeka ni..haha

Aku said...

Azani,
prejudis... hahaha


jeb,
aku pun syak gak la...

tasekM said...

budak tu jawab apa...?



.

Aku said...

TM,
Budak kat depan tu sengih2 jer...
takkan nak lawan examiner..? kakaka

sepa said...

kalau dia jawab ya... aku agak, terus ko bagi A++... hahaha

Aku said...

sepa,
aku terus muntah ...

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com