Tuesday, March 20, 2012

I'm not lost... I just don't know where I am now...

.


"Jangan buat begitu. Itu salah... "
" Eh, orang lain boleh je buat, kenapa aku tak boleh buat?"
" Yang kamu bandingkan dengan orang yang salah buat apa? Bandingkanlah dengan orang yang benar kemudian tengok kamu kat mana"



The above scenario applies to any situation yang mempunyai respons yang sama.

Perbandingan perlu ada baseline, baru boleh dibandingkan. Baseline itu bermaksud garis rujukan dan ia tak semestinya satu garisan. Ia mungkin satu keadaan walau pun ia dinamakan baseline.


Bak kata pepatah, ' there is no improvement if you don't know where it was '

Atau pun, ' how can I be lost if I don't know where to go? '






.

11 comments:

kucingorengemok said...

suluhkan cahaya di hati terang, allah! tunjukkan jalan seandainya hilang, allah! (sambung nyanyi lagu imam muda...)

imam muda 3 tengah nak audition, ko takmo pi ke? :D

tasekM said...

kog,
dia imam tua.

:p




.

Aku said...

KOG,
Aku tak layak... aku sedar siapakah aku ini... siapalah aku....huhuhu




TM,
ye la.. ye la... aku mengaku aku dah tua dan orang dah tua fitrahnya dah dekat nak mampos... huhuhu...

Wanpetunjuk said...

very wise.....

Tq!

Temuk said...

Oh, kalau tak tahu nak ke mana dikira tak sesat, ya? Canggih juga kata-kata hikmat ni. Teringat akan kawan yang pakai GPS yang yakin tak akan sesat jalan. Bila sesat, barulah dia tahu yang sebenarnya dia sudah masuk Geng Pemandu Sesat.

sepa said...

IF U DON'T KNOW WHERE TO GO, HOW CAN U BE NOT LOST.???

Kah kah kah

Aku said...

Wan,
;)... TQ





Temuk,
kata-kata orang barat tu.... diabadikan dalam sebuah lagu... sekadar berkongsi satu pandangan tentang sesat dari satu sudut yang lain pula.... hahaha




Sepa,
bila dalam kecelaruan, kita ambil yang positif... kita tak sesat selagi tak nampak batu tanda jalan yang boleh dirujuk sebagai kita telah sesat jalan... hahaha

AZANI said...

bila kita sesat, bermakna kita jumpa tempat yang baru...yang kita tak jangka nak jumpa...so mungkin ada hikmahnya....ini kalau sesat jalan pemanduan...tapi kalau sesat jalan kehidupan.......haru...

Aku said...

Azani,
kalau sesat jalan kehidupan, kita mungkin jumpa tempat baru gak.... neraka...

sepa said...

eh kejap... aku masih konpius. mgkn sbb paham aku lain.

aku paham cam neyh :

*kita anggap kita sesat apabila kita menoleh ke belakang. tp, kalau kita melihat apa yg ada di depan, dan dengannya kita mengukur, kita sebenarnya tidak sesat, sebaliknya, kita menuju ke destinasi yang baru... tapi kita masih berpeluang untuk mencapai maksud dan tujuan...

*org pernah kata, sesat di hujung jalan, balik ke pangkal jalan. tapi, pada aku, kalau Christopher Columbus dan Amerigo Vespucci asyik2 nak patah balik, mgkn diaorg tak jumpa Carribean dan Amerika...

...eh.! iye ke apa yg aku cakap. lantak la, bang. ko layan je la peel aku... hahahaha...

Aku said...

Sepa,
ko dah sihat ke belum nih? hahaha...

kedua-dua perkara yg ko sebut itu adalah benar... aku setuju banget...

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com