Wednesday, July 4, 2012

Jawapan dari Prof.Stephen Hawking

.

' Unfortunately Professor Hawking is unable to respond to specific scientific enquiries or theories. Please do not email these as although they may be valid, we simply do not have the resources to comment on them. '




Itulah pernyataan yang diperolehi di laman web rasmi Prof. Stephen Hawking. Baru-baru ini telah keluar satu iklan di internet menawar sesiapa yang mahu menjadi pembantu peribadi (PA) kepada Hawking kerana ia telah sukar untuk 'berbicara' (telah bertahun-tahun dia bercakap menggunakan komputer yang ditaip menggunakan tenungan matanya). Aku rasa, setelah berumur lebih 70 tahun, matanya dia pun dah letih. Mungkin itulah sebabnya Hawking tak mahu menjawab sebarang pertanyaan.


Bukannya apa, aku cuma nak tanya dia sedikit tentang teori Big Bang yang mana dia adalah diantara penyokong tegar dasar teori tersebut. Antara soalan-soalan 'Out of the Box' yang aku nak tanya:

  1. Mathematically, can there be more than one Big Bang?
  2. Mathematically, can Big Bang happen in multi-stages (even if it happened in the range of  a fraction of a second)?
  3. Time is one of elements, according to scientific community, created after the Big Bang. If we have smaller bangs that constitute the total Bang, don't you think we could have multiple universal clocks that ticking almost simultaneously (but not exactly) which depend on the local-event gravitation?
  4. If there are multiple universal clocks, to a person in London now, could he experience some kind of 'Time-Event Crisis' such as Deja Vu of a cat as in the movie Matrix?


Malangnya, soalan aku akan tinggal soalan tanpa jawapan, tetapi aku sengaja tuliskan dalam bahasa ibunda Inggeris, manalah tahu kalau-kalau ada 'puak-puak demo nuh' yang google dan terjumpa soalan aku ni tak payahlah mereka nak susah-susah guna google translate...








.

11 comments:

SM said...

nampak gaya, kau kena cari lagi beberapa orang pakar teori yang masih mampu menjawab soalan.

Nizam.Ariff said...

SM,
... mana tahu ada pakar diantara kita ni yg baca, tolong le jawabkan, ye tak?...

SM said...

aku pakar baca je. juga menunggu sesiapa yang mampu menjawab...

Nizam.Ariff said...

SM,
kalau gitu kita tunggu sama-sama...

sepa said...

brader, ko ada tengok muvi criter Stephen Hawking, tak.?

ruper2nya ada dua saintis yg merakamkan gelombang bunyi di angkasa (echonya sahaja...) dan mengesahkan itu adalah gelombang bunyi terhasil dari big bang 13.75billion tahun dahulu, dapat anugerah Nobel jugak ar...

dlm muvi tuh, aku suka part yg sblm dia kena penyakit, part dia menconteng kakilima kedai depan kawannya menerangkan bahawa masa boleh terherot. menerangkan ruang dan masa...

Nizam.Ariff said...

sepa,
kalau masa terherot, mesti kita pun terherot sama, kan?

sepa said...

ha ah...

terherot sikit. sikit benar...


.

SM said...

cikgu add math aku pernah kabor, cahaya mungkin tidak bergeras secara lurus tetapi di atas satu garis lengkung jika dikira dengan jarak yang sangat panjang. aku percaya sebab dia dah buktikan atas white board.

Nizam.Ariff said...

sepa,
jirim bumi belum cukup kuat untuk menghasilkan lengkungan pada fabrik ruang-masa, jadi masa terherot adalah boleh-diabaikan... hahaha




SM,
....melengkung juga, kalau mengantuk semasa buat garisan tu... hahaha

SM said...

tu la, aku syak mesti cikgu add math aku tu tengah lalok la time tu.

Nizam.Ariff said...

SM,
kah kah kah.... tak cukup tidur nak tandakan buku murid2....

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com