Friday, July 13, 2012

Macam mana orang boleh jadi kaya duniawi...

.

Mari kita lihat, macma mana orang lain jadi kaya...


" According to the IRS, which recently released 2009 data from the 400 richest individual income tax returns, the real runaway growth in wealth has come from capital gains. In the last years of the bubble, the "Fortunate 400" made nearly half their income from capital gains (a.k.a.: profit from the rising value of an investment, such as stocks or property) and less than 10% of their income from old-fashioned wages.

The average income of a top-400 earner grew by 650% between 1992 and 2007 to a whopping $344 million. Over that time, the average salary didn't even double. But the average capital gains haul increased by 1,200%. So how do the richest get richer? Not from their wages. From their investments.

... the overall message is the same. The rich keep getting richer. "

sumber: finance.yahoo.com


Untuk membuat pelaburan saham dan hartanah perlukan modal. Orang yang mempunyai modal adalah orang-orang yang ada harta atau duit (dan sedikit kepandaian + keberanian). Maknanya, orang-orang kaya lebih senang nak bertambah kaya.


Dunia kapitalis memang begini agaknya. Kalau jatuh sebiji kek keju dari langit, mereka-mereka yang duduk di atas akan ambil-makan dahulu. Bila dah makan kenyang-kenyang dan banyak-banyak, baru dia hulurkan bakinya kepada orang yang di bawah. Dan seterusnya, selepas kenyang, bakinya dihulurkan kepada orang yang lebih bawah.


Mereka meminta rezeki di dunia, rezeki dunialah yang mereka dapat.





.

6 comments:

SM said...

apa yang aku perasan, kebanyakan orang terkaya yang dalam list ni diorang involve bidang hartanah atau IT. pasal hartanah tu, aku setuju dan aku ada rumusan sejak dulu iaitu : perlukan duit untuk menghasilkan duit.

Nizam.Ariff said...

SM,
... dgn kata lain, nak kena modalkan juga. makanya, kena kaya baru boleh jadi lebih kaya.... huhuhu

tasekM said...

mana aku nk cari benih ganja nak tanam nih..?



.

Nizam.Ariff said...

TM,
kat dalam penjara banyak towkey nursery anak benih ganja, cer minta sikit benih kat dia org...

sepa said...

aku ajak ko jd tokeh kayu balak, ko tak nak...!!!

...aku pernah tanya kat sorang kenalan (acquaintance) : ko asyik criter ttg kawankawan ko yg kayakaya, kenapa ko tak kaya.?!
dia jawab : too much education...



.
oya, The rich keep getting richer, sgt berkaitan dengan cronisma dan nepotisma... dlm bahasa mudah diaorg gelarkan business pro-portion. harga saham di bursa sekalipun, nak dptkan liquidity agar org invest byk pihak yg dilibatkan...


:)


*jgn lupa ikuti perkembangan FGVH...!


.

Nizam.Ariff said...

Sepa,
kalau pandai mencelah, dapat kerak pun jadilah, kan?


FGVH dah naik... tapi tak banyak naik untuk setahun ni kut sebab return diorg lama lagi... tahun depan baru mencodak... itu pun kalau ada return. tak tau lagi executive management performance dia org camner..

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com