Friday, September 28, 2012

Seperti isi dan kuku....

.

Sepulangnya aku dan Mama ke rumah petang tadi dari pasar malam, aku diterpa oleh anak aku yang tak putus-putus dengan bangganya menatang semangkuk mee goreng (maggie).

"Ariff masak sendiri!" katanya.

Cepat-cepat ke dapur. Aku tengok perkakasan yang digunakan. Aku tengok sinki. Kosong dan teratur.

"Ariff masak air guna apa?" tanyaku.

"Ariff guna api dapurlah. Ariff dah pandai hidupkan api dapur!" katanya penuh bangga.

"Ariff rendam mee guna apa?" aku tanya lagi.

"Guna bekaslah. Kemudian Ariff gaul di dalam mangkuk" jawabnya.

Aku intai lagi sinki yang kosong.

"Ariff dah basuh bekas dan penapis tu" jawabnya tanpa ditanya.

Aku masih tak percaya. Sebelum-sebelum ini, dia amat takut untuk dhidupkan api dapur gas kerana pernah api itu terpadam dan gasnya memenuhi ruang dapur. Nasib baik dapur aku tak meletup. Dan dia merasa fobia. Disebabkan itu jugalah aku pesan kepadanya, kalau nak hidupkan api dapur pastikan aku ada disisinya.

Aku kena percaya juga kerana buktinya ada di dalam mangkuk yang ditatangnya... mee goreng (maggie).

Kemudian, aku berpaling kepada Mama.


"Anak kita dah boleh duduk di asrama.... " kesimpulan yang aku buat.



Ya, maggie dan kehidupan di asrama seperti isi dan kuku. Saling berkehendak!






.

12 comments:

Lady Windsor said...

weeee tahniah Ariff..sometime we hv to believe that he is not a kid anymore.


Aku selalu harap anak-anak buah aku akan berusia lima dan enam tahun selamanya..sebab bila dah besar, masuk asrama..rumah sunyi!


o ya maggi adalah makanan ruji aku sampai la ni...haha

kucingorengemok said...

maggi asrama rendam pakai air water cooler je... rendam pagi, petang balik prep pun lom kembang², haha

kira arif lagi standard dari tu la

Nizam.Ariff said...

LW,
ya, betul tu.
Aku dan Mama kena terima hakikat yang Ariff sudah besar... huhuhuhu




KOG,
aku pernah juga buat Megi Kocak!
Masukkan rencah, megi dan air paip ke dalam tumbler lepas tu kocak2.
konon-kononnya bila kocak, tenaga geseran menghasilkan haba yang cukup-cukup untuk kembangkan megi dalam 30 minit... hahaha.

tak maunyer kembang....!

bukankosong said...

kah kah kah

kalau ayah aku dengar tang maggi nih

melenting dia

beliau mmg anti

Nizam.Ariff said...

bukankosong,
...cakaplah rencah buat sendiri...hahaha

ASH said...

oooiii...
kat asrama, air untuk masak maggie akan guna HEATER jer!!

pastu maggie akan direndam dalam GAYUNG atau TIMBA..
.
.
.
.
diulang sekali lagi

GAYUNG!! atau TIMBA!!!
.
.
.
yang digunakan untuk basuh baju, rendam stokin busuk dan mandi..

yehahahahahahahah


mangkuk mangkuk ni tak MACHO kalau di HOSTEL BOYS...
harap maklum!

Nizam.Ariff said...

Ash,
kalau pakai gayung atau timba, itu jenis makan kongsi la kut... dah besar..

kita org makan sorok2 guna tumbler je... kedekut... hahaha

ckLah @xiiinam said...

Hehe...dari megi kosong, lepas ni Ariff akan upgred megi goreng mamak...

alienpakailipstick said...

nyaris-nayaris nak makan meggi asamlaksa utk lunch tadi.tetiba jadi health concious and capai ..peket instant bihun pulak.padahal sama je MSGnya..

Nizam.Ariff said...

cklah,
mungkin juga tu... kalau dah pandai pegang sudip... hahahah


alienpakailipstik,
keh keh keh.... takpe, kurang karbo...

sepa said...

nostalgik, bang.!

kat Kulim dulu, dak bebudak KB la, rendam guna baldi, dan makan ramai2. aku. aku layan jugak, beb.!

eh. kejap. masa kat Kulim, ko TDI ke Tun Perak.?!

Nizam.Ariff said...

sepa,
entah... aku rasa Tun Perak...

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com