Wednesday, November 7, 2012

Malaikat Subuh ! Setan-setan berhambalangan...

.




Agak-agaknya, tok imam suka calitkan pewangi berbau ini sebelum berkayuh-basikal atau bermotor Yamaha Y80 pergi ke masjid atau surau. Jadi, kepada Hasri yang suka balik hampir masuk waktu subuh, dia akan tercium bau wangi ini sepanjang jalan kampungm, merantai panjang baunya dari dusun gerun-gelap hingga ke surau atau masjid...

Kepada langsuir, toyol atau pontianak pula, yang kerap bergentayangan di kampung, akan berlari dan mungkin ada yang berhambalangan apabila tercium bau Malaikat Subuh ini.



******

Semasa aku menaip perkataan 'berhambalangan', tiba-tiba aku jadi ragu-ragu, apakah maksud sebenarnya? Kemudian aku tanya uncle google dan inilah yang aku dapati:





Tak ramai yang gunakan perkataan berhambalangan rupa-rupanya. Hikayat Inderaputera yang pertama dan 4 carian seterusnya adalah dari entri-entri dalam Blog aku sendiri.

Ya, memang aku kenal perkataan itu pun dari Hikayat Inderaputera. Lamaaaaa dulu.... sewaktu aku di darjah 4.




.

8 comments:

smbotak said...

perkataan `hambalang' ni sesuai untuk jembalang je kot?

ckLah @xiiinam said...

Yuh...nama minyak wanginya!


Hambalang...orang Indonesia yg kerap guna.
:-)

Nizam.Ariff said...

SM,
sebab dekat2 sama bunyinya ek?
hahaha



cklah,
Adakah maksudnya sama?
sama kut..

Kesuma Angsana said...

1st time KA dgr word ni !

sepa said...

eh apsal kat gugel tuh, kata 'berhambalangan' cariannya byk di blog "akuyangakut" jeh.?!

*kejap. nak tanya DBP... eh tak jadila... prosa klasik, kekadang depa tak buh dalam tesaurus, kan.?!

nak tanya. Hasri tuh mat rempit ka, atau bonzer...?! ada kekeliruan kat situ...! hehehe

cHeRyNa PiReS said...

setiap kali ko letak nama dia hasri....aku byg bosd aku. cet.

tasekM said...

hamlau ko tau?

keh2.



.

Nizam.Ariff said...

KA,
takpe.. bertambahlah kata-kata kita


Sepa,
Hasri tu mat embun...
kacang hantu.. hahaha



Cheryna,
Hehehe.... takpe, setiap kali ko tgk bos ko, nanti ko akan tersenyum teringat cerita aku...


TM,
Hamlau tu cakap Melaka ke?

Hawau ada pernah dengar...

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com