Tuesday, March 5, 2013

Kita belajar dari masa lampau untuk melihat masa hadapan

.

Historical Trends and Leadership Styles, berdasarkan kepada buku The New Capitalism ditulis oleh William E. Halal pada tahun 1986. Dah dekat 30 tahun buku itu ditulis. Salah satu trend  yang dia lihat ialah ini:



Apa tujuan aku tulis ini?

Entahlah. Aku cuma tertarik pada 'Stage of Evolution' dan 'Technological Base'. Macam menarik je...
Kita berada di dalam era 'Knowledge Society', kita dambakan ilmu pengetahuan untuk terus maju ke hadapan. Malah, kita juga sudah mulai ingin tahu perkembangan ilmu dan cerita semasa. Kita lebih pandai untuk menilai sesuatu. Bukan bukan lagi menjadi pak angguk-pak geleng.

Tapi, dalam masa yang sama, kita juga telah berada di zaman dimana 'Information System' menjadi tersangat penting. Oleh kerana pentingnya ia, 'Information System' perlu dikawal rapi. Tak boleh nak kawal ilmu pengetahuan, jadi kawallah sistem yang membenarkan ilmu pengetahuan dan maklumat itu dari tersebar dengan mudah...





.

7 comments:

Daddy Ziyyad said...

Aku tertarik dgn nama penulisnya, E.Halal...:)

LydSunshine said...

Makin berkembang teknologi, makin complex system dia. Tapi makin membantu kan?

Nizam.Ariff said...

Daddy Ziyyad,
Macam Agent Halal Hub pulak ek... hahaha



LyDS,
Kita nak banyak fungsi tapi nak sistem yang kurang kompleks...
nanti aku buat satu entri untuk ni... khas untuk bakal ibu sorang ni... hahaha

sepa said...

menarik.

nak tanya satu bang.
ada tak depa buat kajian evolusi kehenseman-kemacoan?! :)
aku tanya je... kalau tak der, tak per la.!

.

Nizam.Ariff said...

sepa,
ada..ada...
mulanya kepala bayi botak, lepas tu tumbuh rambut, lepas tu bila tua dia botak balik... evolusi rambut namanya tu...

sepa said...

ko botak?!... hehehe.

Nizam.Ariff said...

sepa,
aku masih muda... belum cukup umur untuk botak... keh keh keh

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com