Friday, May 3, 2013

Puding sarang burung Walet dan Durian snow icecream di Putrajaya...

.

Selepas menoreh getah di Taman Rimba Alam di Putrajaya pada hari itu (dalam entri sebelum ini), kami kehausan. Kami singgah di dataran masjid putra. Pukul 10.30am (lebih kurang), ruang legar masjid itu dipenuhi oleh para pelancong asing. Kami terus turun ke kedai-kedai makan yang ada di sepanjang tasik yang menganjur dari perkarangan masjid itu hingga ke jeti bot.


Selepas mengemaskini kantung / bladder, kami terpandang sebuah restoran di hujung barisan kedai itu. Namanya Little Swiflet kalau tak silap. Dia jual air liur burung Walet yang telah beku menjadi sarang. Aku teragak-agak pada mulanya. Kemudian aku lihat ada tanda halal. Kami pun melangkah masuk. Kami tertarik nak merasa Puding pelbagai perasa bercampur Sarang Burung.



Puding perasa durian dan perasa anggur. Bekas kecil itulah sarang burungnya.

Pada mulanya kami ingatkan puding itu telah dicampurkan dengan sarang burung. Rupa-rupanya tidak! Sarang burung itu diberikan secara berasingan di dalam bekas yang lebih kecil dan "seco'et" je. Aku bertanya kepada pelayan wanita di situ, apa yang perlu aku buat dengan bekas kecil itu (kerana aku ingatkan itu air gula!) Barulah dia beritahu bahawa itulah sarang burungnya. Aku perlu tuangkan dan campurkan ke dalam puding.

Oleh kerana sedikit sahaja sarang burung itu, aku berikan kepada mama dan Ariff. Aku beralah kerana kulit wajah aku masih utuh dan anjal...



Durian Snow Ice... memang superb!

... lagi pun kerana aku suka yang di atas itu! Aiskrim durian ala-ala salji di mata hati gitu.

Rasa duriannya sungguh pekat pada aiskrim yang disagat itu. Kena pula dengan pelbagai agar-agar atau lengkong dan ditaburkan pula perca-perca kacang tanah. Memang kena dengan tekak aku. Tapi yang tak kena dengan kocek aku ialah harganya dah macam ais krim milik hagen daaz tu...






.

17 comments:

Kay said...

tu la... makan kat foodcourt mid valley pun mahal gak aiskrim sagat ni... mujur sedap

Nizam.Ariff said...

Kay,
macam nak buat sendiri je la... cuma tak ada mesin sagat. bukannya susah pun. beli durian, buangkan biji, campurkan gula dan air dan bekukan. bila nak makan, sagarlah sikit... kan?

Kniedaz said...

nasib baik aku tak suka durian so tak terliur, hahaha

Nizam.Ariff said...

kniedaz,
eh.. ada gak perasa lain.. keladi, jagung, laici... oleh itu silalah terliur... hehehe

sudipVSsenduk said...

Ngences...
aku hantu durian, kulit durian kering terpenyek tengah jalan pon aku boleh terliur...

Nizam.Ariff said...

Sudip,
kalau ada org tampal gambor durian kat bontot, mau rebeh bontot org tu kena kokak ye dak? hahaha

Unknown said...

mahal sebab musang king kot

Nizam.Ariff said...

Lola Momon..
Hahaha...

Temuk said...

Larang yo enak! Eneng jugak, orak larang, tapi menih enak! Tak mengapa sesekali, juga tak mengapa kerapkali. Sementara Tuhan beri rezeki selera + rezeki RM.

Selamat mengundi!

ckLah @xiiinam said...

Air liur burung eik...err...er....


:)

Nizam.Ariff said...

Temuk,
ya, kang.
Orang kata nanti jangan dikonon-kononkan dek orang.... hahaha



cklah,
haah.... aku bagi terus je.
air liur burung... hehehe

sepa said...

depa kata air liur burung untuk kesihatan. betul ker.?!

Nizam.Ariff said...

sepa,
depa kata untuk kulit anjal
juga untuk adik...

Han Hanni said...

terliur tgk durian snow..
tak pernah try.. typical pmpuan mesti try strowberi dan coklat snow.. durian mane penah try..
hihi

Nizam.Ariff said...

cik hani,
cuba durian.. pasti nak lagi...
(kecuali kalau tak suka makan durianlah)

Fensa said...

berapa harga puding campur sarang walit tu?

Nizam.Ariff said...

gtfendy,
kalau tak silap dekat Rm10 gak...

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com