Saturday, January 25, 2014

Bil Eletrik Januari 2014 dengan tariff elektrik yang baharu....s

.

Ini bil eletrik untuk bulan Januari 2014 dan ada tertera juga jumlah untuk bil bulan Disember 2013...




Kenapa naik hampir hampir sekali ganda jumlahnya?

Aku rasa bulan Januari 2014 ini 'lebih panas' jika dibandingkan dengan suhu pada bulan Disember 2013 yang 'lebih sejuk' dan basah. Jadi, pendinging hawa lebih kerap dan lama terpasang.

Atau mungkin aku banyak buat aktiviti-aktiviti di luar rumah atau balik kampung pada bulan Disember 2013 berbanding bulan Januari 2014. Jadi, rumah aku banyak bergelap.

Atau...kerana tariff TNB yang baharu?


Jangan cepat menuduh... kerana aku tengok bil bulan November 2013 berjumlah lebih kurang RM60.

Hmmm.... kalau begitu, bagaimana pula bil pada bulan Disember 2013 boleh jatuh di bawah paras RM50? Kalau itu boleh dicapai, tak mustahil aku boleh ulanginya lagi.

Jom Jimat Tenaga..!




.

12 comments:

Nur Syuhada said...

banyaknya jumlah bil elektrik ...lepas ni kena belajar berjimat EN, NIZAM...

t.a.t.a said...

Jap. Itu bil rumah kau tu? Duduk bandar tapi banyak tu?


Waahhh tabik la. Bestnya byk tu je.

sudipVSsenduk said...

Bil letrik rumah saya tak pernah lebih $50 dan bil air adalah percuma :)

Nizam.Ariff said...

Nur.
Hmmm...baiklah cik Nur...cuba...

Tata.
Tu dah kira byk la utk duduk bertiga...

SvS.
Haaa..?
Apa petuanya?

jenanese said...

Bang nizam,

Dengan ilmu dan kepakaran yang abg ada, boleh dah buat satu free energy device. Hehe

Nizam.Ariff said...

Jeb.
Free energy ialah energy yg Tuhan bagi free...i.e. Solar, angin, air, minyak, arang batu, kayu api dll.
Ia jd free kalau ko harness the energy by your own.
Ia tak jd free kalau org lain yang menuai tenaga itu dan kenakan cas kpd ko.

Itulah konsep asas free energy....hehe

nyanyisunyi said...

try your best..jom berjimat!

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Nizam.Ariff said...

Nyanyisunyi.
Jimat dah abis brjimat dah..huhu

MohdTaufiq.
Ok.
Dua kali komen ayat sama je..ko cut n paste je ke? Tak baca?

Rapunzel Cikilolo said...

sebab kau iron baju hari-hari... hahaha.

selalu aku dapat kesalahan ni kat rumah kau bill melambung...

Nizam.Ariff said...

Rapunzel,
mungkin juga..
ok... aku akan iron seminggu sekali walau pun menggunung...

Daddy Ziyyad said...

Bulan Dec 2013 aku syak kau banyak guna pelita berbanding lampu, banyak kipas guna suratkabar lipat dua berbanding on kipas..hahaha

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com