Monday, January 6, 2014

Sun Tzu: Art of War - Cluster 5

.


Cluster 5  -  Gaining Ground
(Apabila memiliki sesebuah tempat atau kawasan)

  • Replace the beams and pillars with rotten timber  -  disrupt the enemy's method of operation. Contoh dalam bisnes ialah 'disruptive technology', teknologi baru yang menjadikan teknologi yang sedia ada menjadi kurang relevan e.g. Kaset, CD lagu digantikan dengan internet download.

  • Point at the mulberry only to curse the locust  -  without mentioning names, those guilty will feel it but will not reveal themselves. Ini seperti ' siapa yang makan cili, dialah yang rasa pedasnya'. Mungkin juga hamper sama dengan ' pukul anak sindir menantu '.

  • Feigning foolishness  -  pretend to be stupid. Kata orang, buat baik berpada-pada. Samalah juga, nak tunjuk pandai pun biarlah berpada-pada. Kalau asyik tunjuk pandai, nanti ada yang buat-buat bodoh dan akhirnya yang tunjuk pandai akan kena buat kerja.

  • Remove the ladder after the ascent  -  using baits and deception, lure the enemy into treacherous ground and cut off his supply.

  • Putting fake blossoms on the tree  -  pretend to make something of no value seen valuable. Ini banyak dilakukan oleh pengusaha atau peniaga...yang dipanggil kononnya 'valuadded' sedangkan barang yang layak untuk tong sampah tapi kemudian ditambah itu ini.

  • Host and guest reversed  -  defeat the enemy by 'attacking inside out', pretend to cooperate and attack from inside, e.g. police informants. Kalau dalam social, ini dipanggil 'kawan makan kawan'.




.

8 comments:

t.a.t.a said...

Point last tu sama macam "gunting dalam lipatan" tak?

Nizam.Ariff said...

Tata,
Sama juga nampaknya...

t.a.t.a said...

Yay betul.

LydSunshine said...

ada berapa cluster ni sebenarnya?

jual barang yang tak berkualiti tu mmg aku hangin skit. Mcm jual pendrive 8 gb kat pasar malam, sekali tipu.

t.a.t.a said...

Lyd.

Haa.. sama la dekat tempat aku ni. Ada staff pejabat atas beli memory card memang murah giler. Siap beli sekali 2 hah. Sekali tu masuk dalam smartphone dia, sekali on terus gelap. Hilang semua benda dalam tu. Terduduk kau.

Mudah terpedaya dengan benda murah.

Nizam.Ariff said...

LyDS,
Ada 6 cluster...
Ada sebab kenapa barang tu murah...


Tata,
kena ada sikap skeptikel...selalu curious kalau 'too good to be true'...

Daddy Ziyyad said...

deyyyyy..bila nak abis cerita sun tzu kau ni ha??? hahahahahaha

aku rindukan kisah hasri...
kisah sains kau...
wakakakakaka

Nizam.Ariff said...

DaddyZ,
Aku tau ko derita merindu tapi bersabarlah eh... satu cluster lagi tinggal.... hahaha

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com