Tuesday, November 25, 2014

Moving 'sideward'...

.


Sekarang ni istilah moving sideward diperkatakan di media sosial (dalam group kami, paling tidak pun). Berkenaan Malaysia lah tu.


Aku bagi pandangan, itu bagus juga. Mungkin strategi yang baik untuk bergerak ke maju. Aku bagi contoh begini:-

Jika di depan kita ada seketul batu besar, kita bergeraklah ke tepi, mengelak batu tersebut. Kemudian teruskan perjalanan. Tak perlulah berpatah balik ke simpang jalan dan cari jalan alternatif. Tak perlu buang masa dan tenaga.


Tapi kawan kata, itu moving sideway dan masih terus maju ke depan... itu bukan moving sideward.


Lorrrr.... Sideway... Sideward?
Kompius aku.

Kalau begitu, moving sideward ni adalah melencong 90° dari arah asallah kut?

Bermakna, seumpama melarikan diri dari pelan asal...?


Hmmm....macam-macam.





.

8 comments:

Daddy Ziyyad said...

Zaman aku sekolah dulu, sibuk dgn istilah anjakan paragdima ( paradigm shift)...hahaha

ewanthology said...

pening gak memikir term mcm ni

Nizam.Ariff said...

Daddyz.
Nak dianjakkan kemana agaknya tu..? Haha

Ewan.
Aku pun tak biasa dgn term berbelit ni..

CiKPuaNLawA said...

Moving 'sideward'... tu ape..?!..

Nizam.Ariff said...

CPL.
Konar ke kiri atau kanan...bukan ke depan...

Time Traveller said...

Moving sideward.. Thinking and thinking :P

Nizam.Ariff said...

TT.
Hahaha....

LydSunshine said...

Mcmn nak moving sideward tu. Pindah ke ward sebelah la kot. hehehehehe.

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com