Friday, April 10, 2015

Ikan sawah berbau???

.

Kenduri kecil-kecilan di kampung pada minggu lepas agak special. Lauk-pauk kampung sahaja. Sajian utama: ikan-ikan sawah digoreng dan dicelup dalam santan pedas yang berbumbu cekur.





Sesetengah orang tak suka ikan sawah atau ikan darat. Sebab utamanya...berbau hamis (hanyir?).

Ya, memang ikan sawah berbau kurang enak dan berlendir. Tapi bila dah digoreng, rasanya sedap....ikut tekak kampung aku ni lah. Tekak orang lain mungkin masih berbau walau telah digoreng.




.

7 comments:

ewanthology said...

kalau goreng mmg best..klu masak berkuah maybe rasanya mcm kureng kot.

Nizam.Ariff said...

Ewan.
Ya....aku setuju....

SuzieLAWAti said...

tu bukan masak pechel ke jawa cakap.. sedap tu..,

Nizam.Ariff said...

Suzie.
Haah...pechel...aku suka....

secangkir madu merah said...

goreng garing dan buat sambal.. nyum nyum..

apa khabar Nizam.Ariff?

Nizam.Ariff said...

SMM.
Kak..!!!!!!! Lama sangat menghilangnya.
Semoga akak sehat sejahtera.....aaminn...

Su @ Aya said...

Dulu masa kecik, ikan sawah tu (keli, puyu atau haruan) digosok dgn daun jambu dulu utk hilangkan hanyir. Mmg tak hanyir lgsg la.

Sedapnyaaa!!!

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com