Tuesday, May 26, 2015

Cara menjangka umur mati kita...

.

Ambuihhh....tajuk tak bleh layan.


Tapi, itulah yang kawan aku ceritakan
Apa yang dia dengar dari seorang pendakwah
bebas...seorang bekas pensyarah.


Kata pendakwah bebas itu:

Kita dapat agak umur mati kita dengan 3 cara.
1. Umur mati kebanyakkan saudara2 dan keluarga.

2. Umur wafatnya Nabi, yakni 63 tahun.

3. Purata jangka hayat penduduk Malaysia.

Katanya lagi, bagi yang bijak pandai,
pilihlah jangkaan umur yang terhampir.

Dan soalannya pula, jika telah diagak,
apa yang kamu akan / patut buat?

Sama ada masih mencari harta dunia
atau mula mengeluarkan harta untuk akhirat?

Sama ada masih sibuk untuk dunia
atau sibuk untuk akhirat?

Itulah dia pesannya...





.

6 comments:

Daddy Ziyyad said...

macam doktor jugalah...bagi life expectancy utk mereka yg ada terminal illnesses ...2 tahun lagi?6 bulan lagi?

cinta said...

Walaupun average family member umur pjg, expect the unexpected.

Smbil komen trdgr pulak lagu kat radio nyanyi ~matilah kau~. Kebetulan sungguh.

tasekM said...

aku selalu ajar diri aku ini: anggap hr ni adalah hr terakhir hidup.
dan tiba2 segala masalah dunia aku hilang...
memikirkan sedikitnya bekalan yg nk aku bawa...




.

LydSunshine said...

Aku takut mati. Huhu. Tapi kadang2 aku rasa mcm aku dah penat dan rasa mcm dah ready nak mati. Cuma yg aku takut tu, seksaan kubur, dan nasib kat 'sana' nanti.

Nizam.Ariff said...

Daddyz.
Ya...usia anggaran..

Cinta.
Diharapkan terbuka mata kita semuanya...

Tasekm.
Aku ini dikategorikan sbg 'dunia' bagi ko, sbb tu ko 'hilangkan' aku....eh? Blog pun dah tak kasi masuk...

Lyds.
Perasaan yg hampir sama dgn yg aku rasakan...

Rapunzel Cikilolo said...

hmm...

terima kasih atas peringatan tu

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com