Sunday, January 16, 2011

Siakap Senohong Gelama Ikan Duri...

Seperti yang diberitakan sebelum ini, inilah dia yang dicari. Kulitnya bersih melepak. Matanya bersinar-sinar cantik, seolah-olah ada mutiara di dalamnya. sisik tersusun cantik. Bak kata lain, ikan ini ikan yang sihat, membesar dalam persekitaran yang sihat.



Ikan yang mula dinaikkan ke darat



Macam mana nak buat Gelama Jeruk?
Ada macam buat telur asin ke?





.

23 comments:

tasekM said...

macam ko dapat 14 kilo, kan yg nk buat jeruk segala tu...?

:p

masak terus la. goreng pun sodap..


iklan tidur yek ari ahad? penat gua tunggu nih...






.

ckLah@xiiinam said...

Buat wadik buleh haih tasekM!

Aku said...

TM,
Iklan selalu kluar mula hari Rabu sampai Jumaat. Ko kena standby nak 'klik' aku punya... hahaha
Wey, ko letak la counter kat blog ko, baru dapat tahu berapa yang dah datang...

Cklah,
orang kata wadik ni orang Banjar yang pandai buat. TasikM asal dari Banjarmasin, Sulawesi Selatan. Agak-agak kalau suruh dia buat mau jadik tak?

tasekM said...

cklah,
kadek tahok jue aku.
mun bulih nyaman jue leh...?





.

Aku said...

TM,
Aku tau la ko pandai bahasa Timor Leste.. ce ko translate sikit...

tasekM said...

nizam,
ooo... kaunter tu yek...?

tak yah la letak. nnti aku riak...

hahahaha....

kat stat pun aku bulih tau berapa dh jengah blog aku tu.

:)




.

tasekM said...

timur leste? wakakaka... gampit.

ko tak yah paham pun tak pe. aku sembang dgn cekgu aku tu je.

tapi sembang kat umah ko, kan...? ha ha.




.

tasekM said...

ok. gua dah kayakan lu. cepat kasi gua kaya plak.




.

Aku said...

TM,
Ok.. kalau gitu aku nak tau brape yang masuk.

TM,
Aku harap tak ada yg mencarut dalam komen ko tu hahah

TM,
Gua pun dah kayakan ko 25sen lagi..
Wey, ko tak nak email kat mamat tu kasi letak rss kat rumah aku lak ke? Aku pun nak gak tolong kawan2 cari keje ni...

tasekM said...

ke ko tambah kekayaan sebenarnya...? hehehe....

sekilas ikan di air, aku kenal jantan betinanya... ikan kan pulak ko.

:p

nnti la aku roger dia tanya cemana ok.


:)




.

tasekM said...

banyaknya perkataan yg terskip kat komen last tu. ko paham, kan...?

malas la nk betul kan.

ha ha.



.

Aku said...

TM,
Ok.. nanti ko roger aku ek...Kita kena pakat-pakat dalam perniagaan, tambah network...hahaha

TM,
Takpe, aku paham... pokok pangkalnya tetap sama.. ikan gelama, kan?
Hahaha

tasekM said...

errr... apa kata lepas ni kita meniaga jual orang pulak nak...? hahaha...






.

ckLah@xiiinam said...

TM:
Lawas sudah aku kada menjamah wadik. Nyamannn banar!



Nizam:
(Terjemahan dalam bahasa awak)
Wes suwi orak mangan iwak gereh. Uweeenaak banget!

ckLah@xiiinam said...

Wah.....rumah Nizam kita yang punya hari ni TasekM!

Aku said...

TM,
Ok gak tu. Tajuk entry kena yang pedas-pedas, kasi orang suka... lepas tu create downline dan network... hahaha

CKlah,
Cikgu, gelama mana boleh buat wadik.Dah check tadi hahaha... ikan putih boleh la...
Tapi memang sedap.. aku ada lagi 2 ekor wadik ikan sungai aku beli di Air Tawar...

Cklah,
Meh la berkampung kat sini. Aku punya sunyi gak hujung-hujung minggu nih... cikgu dah masak ke?

Tijah said...

tas...ko sms je la budak nizam ni senang. hahahah...

Aku said...

Tijah,
kalau sms lambat nak taip...

Cikgooden said...

senang ja nak buat...siap duit pi beli kat kedai..ikan yg bawak naik tu...goreng.

Aku said...

Cikgooden,
dah goreng dah... sebab tak tau nak buat gelama jeruk.. hahaha

ashley said...

Lumur ngan garam habis habisan kut!
haha

ashley said...

Itu ikan gelama ek?
.
.
.
.
haha..aku konpius ngan ikan sungai!

Aku said...

Ashley,
Kalau lumur dgn garam, itu ikan masin kak... kena lumur dgn asam jawe ke? Atau guna Balsamic Vineger? hahaha

Ashley,
Haah, tu la gelama si iloi-iloi...

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com