.
Jering masak lemak dengan pucuk ubi.
Kaw giler! Lemak....... nutty flava
Aku tak tau berapa lama dia rebus jering tu, mungkin berjam-jam lamanya. Jering tu lembut, dah macam ubi kayu rebus. Bau jering pun dah tak ada.
Kencing pun ok, tak ada bau.
.
12 comments:
jering rebus kosong, cicah sambal belacan pun sedap...
cikgooden,
aku pernah rebus sampai 1 jam tapi tak le lembut macam tu.
aku syak dia orang rebus sampai 10 jam kut...
Wah, berjengkol dia...
cklah,
jengkol lemak ... perrghh!
kata org kalau tak kena cara masak jering boleh mendatangkan sakit saluran kencing..entah yer entah tidak..
org melaka.
makan jering rebus cicah kelapa.
aku takut nk cuba.
.
jering cambah rebus sampai empuk...masak kari ngam....
Hani,
kalau tak kena gaya badan, kencing tak lawas kak... betul tu.
TM,
aku dengar kat utara pun buat macam tu... orang jawa buat sambal goreng tapi taklah rebus sampai lembut dan sampai hilang bau macam tu... bau dia tu yg sentap.
Azani,
aku dengar pun macam tu, masak lemak bubuh jering rebus...
sekarang ni musim jering kot..
endiem,
...musim durian memang coincide dgn jering kot...
masak lemak jering.
sedap.
tapi,
kolestrol aku tinggi.
lupekan saja.
sentap.
Ros,
jering pun ada kolesterol ke?
Ooo.. dari santan tu ek?
Post a Comment