.
Kenal pokok ini? Aku panggil Terung Pipit. Ada juga yang panggil Terung Belanda.
Amat jarang-jarang orang menanamnya. Apatah lagi jika mahu dibuat sayur.
Walau pun keluarga aku diantara orang-orang yang gemar memakannya, aku tak pernah nampak Emak atau Bapak menyemai dan menanamnya di rumah. Semuanya tumbuh sendiri. Mungkin dengan bantuan burung yang memencarkan biji benihnya.
Ramai yang kata buahnya digunakan sebagai peluru pistol mainan semasa kecil-kecil dulu tapi walau pun aku pernah bermain pistol-pistol semasa kecil-kecil dulu, aku tak ingat aku pernah gunakan buah sebagai peluru. Aku guna peluru lain... biasanya tangkai daun ubi kayu.
Dalam menerapkan nilai gizi-gizi pemakanan semasa aku masih kanak-kanak riang yang comel dulu, Emak pernah kata bahawa Terung Pipit itu mampu merawat kecacingan. Entah iya entah tidak tapi aku memakannya kerana semasa bermain-main biasanya aku tak berkasut...orang kata anak cacing masuk ikut kaki. Demi menyayangi perut yang tidak mahu kelihatan buncit akibat cacing, aku memakannya walau pun rasanya bukanlah sesedap mana pun.
Kini...
Sehingga kini aku tidak pernah menanam pokok Terung Pipit tapi aku masih memakannya. Satu resepi sahaja yang aku tahu, dan ianya resepi keluarga, iaitu Sambal Tahun. Terung pipit ini dimasak Towchoo yang dicampurkan dengan cili burung yang teramat banyak. Kadang-kadang dimasukkan juga ikan pari masin. Kenapa namanya Sambal Tahun? Kerana untuk menghabiskannya memakan masa (walau pun tidak setahun)...sebab kepedasannya yang melampaui batas keazaman manusia normal. Sebenarnya, Terung Pipit itu masih tidak sesedap mana pun.
Itulah dia...
Walau pun kita suka memakannya tapi tidak pernah pula menanamnya. Namun apabila tiada, dicari pula. Kalaulah aku jadi Terung Pipit, aku ajak semua teman-teman agar pupuskan diri dari persada dunia agar tiada manusia dapat menikmati lagi...sambil mengatakan " padan dengan muka mereka ".
.
13 comments:
kg akak pggil 'terung manggo'
dan ia adalah feveret kami adik beradik, mak buat sambal pakai cili padi campur budu,daun kesum, bunga kantan..perghhhhhhhhhhh layan
aku memang buat peluru pistol kayu masa kecik dulu..hahaha.. along yg ajar.. tak pernah tau pun orang makan buah tu.. teruk gila..haha
aku tak pernah masak.
makan pernah kot..?
.
irfa.
Haaaa? complete recipe tuuu... hahaha
Rai,
Paling tidak pun direbus untuk diulamkan dengan sambal belacan.... cer cuba.
TasekM,
Ah.. ko! Nak kata beranak kat KLCC, tak juga...
Takkan tak tau? Dulu kita pernah main kejar2 masa kecik.. ingat tak dulu aku pernah lastik ko? Aku guna buah itu la... takkanlah aku guna putik deroyan... keh keh keh
so, rumusannya..terung ni mmg bukan utk masakan? cuma orang2 yang rare aja yg makan? :P
DaddyZ,
Nampak gayanya macam itulah... hanya utk orang yang 'rare' dan 'dare' je...
kalau mak aku masak, samada wat sambal macam ko cakap tu, atau buat sambal macam ko cakap tu tapi buh santan..
skang betul rare...susah nak cari...
Ahmad Izuddin,
wuih... senang je...
kniedaz,
kat pasar-pasar kampong masih ada... tapi kalau ada Tanah, elok ditanam sepokok...
sbb tu la ko bukan terung pipit. ko ada plan jahat terhadap selera manusia.
LyDS,
hahaha.. tuduhannnnn....
aku rasa org teganu tak reti mkn terung pipit ni. aku tgk berlambk ada tumbuh merata tepi jalan. aku pernh mkn dulu, masa gi lumut, mak kawan aku celur dan mkn ngan nasi cicah sambal.
aku ingt, nak ajar la org teganu mkn terung pipit ni. hehe..
SU,
kena gaya masaknya, dia org akan makan.... cuba la...
Post a Comment