.
Kenduri kecil-kecilan di kampung pada minggu lepas agak special. Lauk-pauk kampung sahaja. Sajian utama: ikan-ikan sawah digoreng dan dicelup dalam santan pedas yang berbumbu cekur.
Sesetengah orang tak suka ikan sawah atau ikan darat. Sebab utamanya...berbau hamis (hanyir?).
Ya, memang ikan sawah berbau kurang enak dan berlendir. Tapi bila dah digoreng, rasanya sedap....ikut tekak kampung aku ni lah. Tekak orang lain mungkin masih berbau walau telah digoreng.
.
7 comments:
kalau goreng mmg best..klu masak berkuah maybe rasanya mcm kureng kot.
Ewan.
Ya....aku setuju....
tu bukan masak pechel ke jawa cakap.. sedap tu..,
Suzie.
Haah...pechel...aku suka....
goreng garing dan buat sambal.. nyum nyum..
apa khabar Nizam.Ariff?
SMM.
Kak..!!!!!!! Lama sangat menghilangnya.
Semoga akak sehat sejahtera.....aaminn...
Dulu masa kecik, ikan sawah tu (keli, puyu atau haruan) digosok dgn daun jambu dulu utk hilangkan hanyir. Mmg tak hanyir lgsg la.
Sedapnyaaa!!!
Post a Comment