Sunday, November 23, 2008

Jalan2: Aku dan si penjajah

Kelmarin. Ada meeting yang aku perlu ada.
Tapi, aku rasa macam semacam. Macam bukan di sini.

Aku toleh kiri, mat saleh. Aku tengok depan, ada dua orang lagi mat saleh dengan loghat british pekat. Aku toleh kanan, india made in malaysia. Aku tengok sekeliling lagi, ada jawe kelang. Ada jawe johor. Huisssh... Kat mana aku ni?

Atas meja, ada benda yang semacam ketam...bukan...semacam belangkas. Dari benda tu, keluar suara berbahasa inggeris dengan loghat india pekat...yang memang dari india.

British tu tanya sesuatu pada belangkas tu. Benda tu jawab tapi aku tak faham. Tak boleh nak tangkap apa belangkas tu cakap. Dia punya belit kalah lidah mengkarung.

Oh...bukan aku sorang. British tu pun tak dapat tangkap. Dia cuba lagi. Tak dapat jugak. Aiikk..takkan orang british pun tak faham cakap inggeris?

Aku mula bayangkan Mahatma Gandhi. Betul, masa tu aku memang terbayangkan Mahatma Gandhi berpakaian 'ihram' putih india. Aku bayangkan perarakan garam dia. Dan kini aku bersama-sama dengan keturunan penjajah ini duduk semeja sambil bermesyuarat dan juga secara 'live' dengan orang india yang memang di india melalui belangkas itu.

Tapi aku tak marah. Entah kenapa, aku tak rasa nak tikam penjajah tiga orang ni. Mungkin Putum dan Datuk Maharajalela buat begitu. Mungkin kot. Entahlah ...









.

5 comments:

hegira said...

huhu. sangat sureal.

Nizam.Ariff said...

Alina,

hahaa...kisah benar tu...

.

tasikmerah said...

belangkas apakah?

hairul said...

belangkas tu ape...?
ker benda translation...?

Nizam.Ariff said...

TM,Hairul,
Ala...belangkas tu. Yang menatang kulit keras tu.

Tapi belangkas yang ni = tele-conference punye phone. Kalau sambung kat TV, boleh buat video-conferencing.

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com