Saturday, February 5, 2011

Formula sekadar formula jika tanpa ujikaji tentusah

Kalau tak cuba, mana tau kan berjaya?


Dalam kemelut inflasi yang dirasakan seperti meninggi tetapi dikatakan masih dikawal rapi ini, formula-formula kelangsungan hidup banyak difikirkan. Tapi, sekali sekala apa salahnya kita cuba. Bak kata kengkawan, kalau takut matahari meninggi, berteduhlah dibawah pokok pisang (kenapa pokok pisang, jangan ditanya...)


Kos balik kampungku biarlah untuk petrol dan tol. Aku terpaksa singkirkan mahu aku pada Sate dan soto di R&R Dengkil, juga nasi ayam dan nasi campur di situ. Sebagai ganti, aku beli nasi lemak bungkus berlaukkan telur rebus.

Dan lupakan juga nescafe ais dan teh tarik di hentian sebelah Senawang. Sebagai ganti, aku bawa Thermos yang aku siap-siap isikan nescafe suam di rumah tadi. Nescafe 3-in-1 itupun bukan aku beli. Aku tukarkan dengan kupon makan di kooperasi. Kira percuma la tu.





Oh ya, makan pun di pondok rehat tanpa lampu. Kalau aku makan di atas meja berlampu kalimantang cantik, aku takut nanti dia orang kenakan servis charge yang dah naik dari 5% kepada 6%. Jadi, biarlah kami makan disuluhi bulan dan bintang. Itu semua cahaya diberi Tuhan secara percuma.


Dan lagi, aku tak mahu dikatakan ambil kesempatan ke atas air pili. Jadi, kami bawa air basuh tangan kami sendiri. Puas hati wahai KERAJAAN? Oh ya, air yang kami bawa itu air percuma sebab kegunaan air kami dibawah dari nilai bulanan RM12.




Aku kira, dapatlah aku berjimat dalam RM10 malam itu.

Sesampai di Tol Ayer Keroh, aku hulurkan tiket tol. RM 15.20, katanya. Aku tanya balik, bukan ke ada diskaun tahun Baru Cina?

'Ooo... itu kat tempat lain. Di sini tak ada diskaun ' jawabnya. Ah, pulak...

Baiklah, aku bayar sahajalah, nak buat macam mana.




.

8 comments:

tasekM said...

kenapa pokok pisang...?

he he.







.

AZANI said...

sebab pokok pisang daunya lebar dari batang tebu atau ubikayu
salam zam, tumpang lalu,sambil jawab tm (aka profil berhantu)

komen untuk ntri aku pernah non stop sampai air keruh jejantas,tumpang buang ,mandi, solat,antra R&R tersedap padaku

ckLah@xiiinam said...

Dah balik Shah Alam dah?

secangkir madu merah said...

ada bawak balik limau?

Aku said...

TM,
Sebab pokok serbaguna... hahaha

Azani,
Takpe, kos mandi dan bilik air dah dikira dalam tol...

Cklah,
Belum.. itu dari S.Alam ke Melaka...

SMM,
Tahun ni tak ada limau free la...

Anonymous said...

diskaun hanya yang pakai t n go n smart tag ajer....so beli la t n go...murah ajer...kan selalu blik kg....

Aku said...

Anon,
harga tak kompetitif...

Anonymous said...

ramai peminat blog hang, lg top dr blog bigmama

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com