Sunday, July 17, 2011

Apakah benda warna hitam panjang-panjang macam taik katak?

.



Ini bukan resin anggur hitam....!





Sekali imbas, memang macam taik katak puru lepas makan 'laron' (kelkatu): ia hitam berkilat dan sebesar kuku jari kelingking berinai. Tapi, takkanlah ada yang kutip taik katak puru dan disimpan di dalam balang plastik? Nak menyantet?


Bukan. Itu adalah salah satu 'delicacy' dari Pahang. Bini si Dak Ai yang punya.


Katanya, itu jeruk belimbing besi. Kenapa hitam?


Katanya, belimbing besi itu disusun berlapis-lapis dengan garam laut yang kasar di dalam tin. Dimasukkan air kira-kira separuh tin kemudian dibakar/direbus beberapa jam sehingga kecut dan hitam. Aku syak, hitam itu adalah hasil tindak balas asid belimbing dan garam, kalaulah bukan asid belimbing dengan 'coating' dalaman tin itu sendiri.


Belimbing yang telah dijeruk boleh bertahan sehingga setahun. Ianya digunakan sebagai perencah dalam masakan. Contohnya, sambal tumis 'hitam'. Resepi lanjut, sila tanya bini Dak Ai. Aku tak tau. Resepi aku:- pesan kat bini dia " aku nak makan sambal hitam... "



Ni kira-kira macam 'pickles' la kut.







.

11 comments:

Hasri bin Hasfa said...

bila smp part belimbing besi, tgk gambo tuh balik, meleleh air liur.

Aku said...

Sepa,
ko pernah makan bende-bende macam ni ek...

orang kata belimbing tak elok untuk buah pinggang.

Hasri bin Hasfa said...

reverse osmosis kot. sbb masam sgt.

tasek merah makan durian reverse osmosis...!

Aku said...

Sepa,
dia makan durian masam ke?
hahaha

aku rasa ada kimia yang boleh mereputkan penapis dalam buah pinggang kut...

ASH said...

Tajuk sungguh tak senonoh..dan mengecikkan hati si pembuat delicacy tu...
tak patut TAU!!
haha

Aku said...

Ashley,
hahaha... dah camtu rupa gayanya...

AZANI said...

banyak lg yanh aku tk jumpa...

Aku said...

Azani,
aku pun...
takpe, kita selak selembar demi selembar.

becoz the correct spelling for 'life' is J. O. U. R. N. E. Y.

rosdiana said...

apasal aku tak berkenan tengok gambar tu aaa?
rasa macam..
uuuu'uukkkkk...

tasekM said...

orang kata.
sambal hitam ni mmg menendang.
aku tak pernah mkn...


.

Aku said...

Ros,
jangan dikira penampilan yang buruk... taste and aftertaste yang penting... hahahaa



TM,
aku pernah 2 -3 kali.
tu sebab aku mintak dia buat bila g rumah dia...

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com