Thursday, June 7, 2012

Scary Night

.
Apa jenis tahap imaginasi orang dulu-dulu agaknya. Takkanlah mereka boleh buat patung bermuka gerun seperti itu 'out of nothing'? Mungkin mereka pernah melihat atau pernah terserempak dengannya. Kalau begitu, patung itu hanyalah duplikasi dari apa yang pernah dilihat.










.

8 comments:

SM said...

apa yang aku nampak, puppet sebegini dilukis mimik mukanya berdasaarkan karakter yang cuba dibentuk dalam wataknya, tak kira dalam mana2 budaya pun sama ada dari jawa atau cina. perbezaan yang ketara, kalau puppet tu menggambarkan pahlawan, akan dilukis dengan wajah garang atau menggerunkan tak macam puppet watak pelawak. itu la apa yang aku nampak...

ps : dulu masa kecik2 aku memang cukup takut tengok patung/puppet macam ni. boleh bawak dalam mimpi!

tasekM said...

hidung macam zizan tu...

Aku said...

SM,
aku rasa pun ianya mencerminkan budaya lokal. dan aku pun takut nak tenung mata patung2 yang macam itu, sampai sekarang, sebab macam ada sesuatu yang hidup tanpa roh baik di sebalik topeng tu...




TM,
ko minat lelaki hidung mancung eh..? lelaki hidung belang ko minat tak?

Leadership Developmant Training said...

kunjungan gan .,.
Menjaga kepercayaan orang lain lebih penting daripada membangunnya.,.
di tunggu kunjungan balik.na gan.,.

SM said...

wayang kulit pun ada mimik seram, garang atau kelakar macam puppet/topeng ni jugak.

Aku said...

LDT,
ya, benar tu....



SM,
kadang2 sengaja diperbesarkan elemen seram tu... ceh..

sepa said...

selective copying jeh tuh.

:p

Aku said...

Sepa,
apa -apa pun, ianya menggerunkan...

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com