Tuesday, January 15, 2013

Hujan Emas di Negeri Orang...

.

Biasalah. Bila bergaul dengan kawan-kawan yang berfikiran internasional, bernafsu internasional, sedikit sebanyak aku akan dengar kisah kawan-kawan  berhijrah ke negara orang. Lebih-lebih lagi menjelang persaraan. Banyak yang aku dengar sukakan Australia. Malah, malam semalam pun aku bermimpi Mama ajak aku pergi ke Brisbane. Naik AirAsiaX lagi...!

Kenapalah Bali bukan tempat pilihan? Atau Sabah atau Sarawak? Rupa-rupa ada beberapa faktor dalam mencari tempat persaraan.

Menurut 'InternationalLiving.com' untuk 'Annual Global Retirement Index', antara faktor yang diambil kira ialah ' the price of groceries and average temperature, to utility costs and the friendliness of locals. The information was then used to score each of the top countries out of 100 in categories such as “Real Estate,” “Climate,” “Special Benefits for Retirees” and “Health Care.'


Dan 'Annual Global Retirement Index 2013', para pemenangnya ialah:


No.1 - Ecuador
No. 2 - Panama
Dan... dengan terkejutnyalah aku ini...


No. 3 - MALAYSIA....!!!


Pantai di Penang, katanya majalah tu...

' In the world's No. 3 retirement haven, Malaysia, English is widely spoken as the unofficial first language, making it easier for North American retirees to transition.

Asia’s top retirement destination is also exotic and far away—but it is incredibly affordable. “Talk about a place where you can step up in your lifestyle without blowing your budget,” Stevens says. “Our contributing editor there says that he and his wife rent a sea-view apartment in Penang that comes with a pool and gym for $1,000 a month. They keep a small sailboat, eat out five nights a week, have a maid that comes once a week – and do it all for $1,700 a month.”

Another perk: Malaysia is a ‘medical tourism’ destination, so you can count on excellent care that’ll run you less than half of what you’d pay in the U.S., she says. “Plus, unlike elsewhere in Asia, in Malaysia you can buy property, land, houses, and condominiums freehold.”

The most attractive retirement havens aren’t just cheap; they’re welcoming places where you can integrate into the community, she adds. “They’re safe. They’re attractive. They provide the diversions you want, which could be anything from snorkeling to the opera, depending on your interests.



Maka, kepada rakan-rakan yang telah pergi berhijrah ke Australia atau ke Tibet, sila pulang ke Malaysia ya....

Mari aku sediakan homestay murah, khas buat kamu semua. Biar aku habiskan duit pencen kamu semua dengan sewa harian $200 sahaja.





.

13 comments:

Lady Windsor said...

woohoo aku pun ada sediakan homestay murah2, RM120 dan RM80 saja per night...kalau nak request dinner, kira additional charge...wakaka..

uiks tq la ko buat entry ni..suka aku sebab aku baru nak mula promote homestay yg ditawarkan dengan pakej, kelas memasak etc...phew!

Nizam.Ariff said...

LW,
Ooo... ada buat homestay kat Windsor ek? Aku punya rumah belum habis pindah nih... aku ada 3 options dan yang ke-3 ialah buat homestay... tapi takut tak ada masa nak uruskan cleaning dan kemaskan cadar...

Kniedaz said...

pencen dok kampung la..buat rumah..jadi petani..anak2 balik boleh jamu buah n sayuran segar...

Nizam.Ariff said...

Kniedaz,
itu kalau jenis ada tanah pusaka. mana yang dah memang mak bapak lahir kat bandar dan duduk rumah teres, mana nak cari tanahnya... ada tanah tapi nun dalam gunung. Takkan nak duduk sorang2 kat dalam gunung, kalau mati nanti sampai kering pun orang tak jumpa... hahaha

secangkir madu merah said...

Org kata hujan emas negeri orang hujan batu negeri sendiri.. sebab itulah ramai yg bila dah tua2 cari tempat yg boleh dpt emas agaknya walaupun tanpa disedari sebenarnya batu tu pun banyak jugak faedahnya.. emas kat negeri org tu entah2 emas jepun tak pun emas zullian jek..

Nizam.Ariff said...

SMM,
seeloknya, bila dah dapat emas tu kita import ke Malaysia... hahaha

tasekM said...

org hebat2 mcm kamu mungkin berfikir utk berumah di negara org.
org biasa mcm aku... tetaplah mahukan berhujan batu.

melancong aku nak la tapi.



.

LydSunshine said...

Malaysia? Bangga tapi tak bangga. Bangga sebab nama Mesia naik. CUma yang tak best bila part boleh beli property tu. Patut le org malaysia sendiri tak mampu nak beli rumah sbb org asing boleh beli rumah kat mesia. Duit derang banyak. Takci..takci. Aku jeles kuasa lapan.

Sewa apartment 1000 sebulan pun dia rasa murah. Bayar maid 1700 yg dtg sminggu sekali pun rasa murah. Untung jadi maid.

Nizam.Ariff said...

TM,
Orang berniaga macam ko nih senang dapat duit... .org kata rezeki harimau... ko bleh la melancong tiap2 tahun... aku ni melancong paling jauh pun Langkawi je la... itu pun dua tahun lepas,.... hahaha



LyDS,
Itu sebabnya dia orang guna matawang dia orang... sama macam kalau kita guna RM kat Indon, kita rasa murah juga la tu....

amn said...

orang kata benih yang baik



kelaut pun jadi pulau

ke darat , harus jadi dusun

guddaemate

Nizam.Ariff said...

azani,
orang dah tukar...
kalau benih baik pegi ke laut... kelautlah peginya... hahaha

sepa said...

ko agak LONG MOH di Sarawak nih kalau buh dalam list mau dalam rank#1.

*cer ko gugel kat mana itu Long Moh...!!!

Nizam.Ariff said...

Sepa,
Long Moh? aku pun baru dengar nama tu....

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com