Friday, March 8, 2013

Titik itu adalah NOKTAH..!






...kecuali kalau anda melihatnya dari sudut lain.
Kalau begitu, pandangan kita berbeza
dan kita tak boleh duduk semeja




.

23 comments:

tasekM said...

ko mmg tak bulih lawan la dgn aku punya puisi titik.

kah2.

:p



.

Nizam.Ariff said...

TM,
Nanti la aku buat betul2 titik je..
lepas tu aku nak link dgn puisi ko tu..


Daddy Ziyyad said...

hahaha..

baik ko cakap betul2...ni entri malas ke, atau mmg entri puitis?

Nizam.Ariff said...

Daddy Ziyyad,
Entri puisi yang malas..... hahaha

ummuaidan said...

Kalau titik lebih dari satu plak?

Lola Momon said...

The End Is the beginning is the end?

Chik Att said...


Ayat penyata .... mesti letak noktah . Noktah bentuknya macam titik. Titik tu macam ni ......

Granny Hani said...

titik tidak sama dengan garisan kerana titik tidak mempunyai jarak.betul ke?Kalau titik tu besar, tentu ada dimeter jugak kan..entah hapa2 lah akak nih.

sepa said...

aku nampak...

. titik noktah ada bayang-bayang, yang bersambung.

:)

Nizam.Ariff said...

Ummuaidan,
kalau lebih dari satu, itu namanya titik bertindih... hahahaa



Lola Momon,
Wuihh.... itu dah pusing2 la jadinya...


chik Att,
banyaknyer titikkkk........ hahhaa


Hani,
kalau titik tu besar... ia terbentuk dari ribuan titik2 halus... hahaha



sepa,
ya, aku suka bayang-bayang.... hehehe

sepa said...

bila ko tulis ttg suluk tuh.?!

depa kata, bila criter ttg suluk, kena criter ttg kisah Datu Lapu-Lapu yg bunuh Magellan...


.
Tun Datu Mustapha (ketua menteri pertama sabah org suluk)...


.

Nizam.Ariff said...

sepa,
nak kena buang la nama sulluk tu ek?
nanti aku tukar la kasi spesifik..

sepa said...

kalau kau bercriter ttg sejarah depa nih, kau akan bertemu dengan satu karektor besar, seperti :

General John Joseph "Black Jack" Pershing.!


.dan ada buku ditulis tentang kisah pengalamannya di situ...

aku sempat gugle part nih... :
"In October of that year, Pershing, now recovered from his illness, sailed for the Philippines to take charge of the Moro Province as Military Governor. Under his leadership, the hostile Moros were disarmed, by peaceful methods when possible and by force when necessary. Peace was gradually restored."...

.

sepa said...

oya, tak silap aku, TYT sabah jugak org suluk. :)


.

Nizam.Ariff said...

Sepa,
Good info...

aza ni said...

titik titik noda tertinggal di dalam kalbu
gurapan hati ku masih ada
tergores ingatan...

Nizam.Ariff said...

azani,
aku ingat 'guratan'.... rupa2nya gurapan ek.. baru hari ni aku tau...hahaha

aza ni said...

speaker atau hearing aku yg bermasalah...tapi aku dengar p bukan t. hi hi

pakar bahasa tolong...

aza ni said...

speaker atau hearing aku yg bermasalah...tapi aku dengar p bukan t. hi hi

pakar bahasa tolong...

sepa said...

guratan, bang.!

...yg bermaksud gurisan atau torehan.!

:)

Nizam.Ariff said...

Azani, Sepa,
So, aku dengar betullah eh?
Guratan....

ardz marn said...

gua pernah post entry guna titik saja
bermaksud gua berhenti terus dari menulis

kebanyakkan blog gua yang gua tamatkan riwayatnya semua berentrykan titik..

kalau gua buat koma (,) maksudnya ada harapan gua akan sambung lagi tapi tak pasti bila..

chenggitu lah ceritanya ... :)

Nizam.Ariff said...

ardz marn,
oooo.... kalau dah titik blog tu, kalau blog balik kena bukak lain la...

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com