Wednesday, April 10, 2013

Apa itu encok ?

.

Dulu, Bapak (arwah) sering mengadu sakit 'encok'. Bila aku tanya apa itu 'encok', Bapak terangkan kadang-kadang sakitnya pada tangan, kemudian sakit itu 'berpindah' ke bahu. Selang beberapa hari atau minggu, muncul pula dipinggang, beberapa hari atau minggu kemudian sakit itu muncul pula dikaki.

Mengikut keterangan itu, aku mula imbas diri aku. Aku dapati aku pun ada macam itu juga. Mula-mula di kaki, selang beberapa hari berpindah pula ke lutut. Kemudian naik ke pinggang. Kemudian naik ke bahu, ke tengkuk dan turun semula menuju ke bawah. Dalam beberapa minggu itu seolah-olah sakit itu berpindah-pindah. Adakah 'encok' itu berkaitan dengan Jin? Bapak kata tidak.


Apa itu 'encok'?

Oleh kerana 'encok' itu pada dasarnya bukan bahasa Melayu, aku mencari sumber dari negara seberang Selat Melaka. Sumbernya di sini...

"Encok merupakan penyakit yang disebabkan penumpukan kristal asam urat di dalam jaringan ikat, yaitu ruang antara dua tulang atau di dalam tulang itu sendiri. Penumpukan kristal ini menyebabkan peradangan artritis yang memicu pembengkakan, kemerahan, rasa panas, nyeri serta kekakuan di sendi. "
 


Namun deskripsi 'encok' itu seolah-olah tidak sebulu dengan keterangan Bapak. Tapi, mungkin juga ada kena mengena juga kerana semua kawasan sakit itu berada di sendi tetapi ia masih belum dapat menjawab kenapa sakit itu seolah-olah berpindah randah.

Kemudian, ada maklumat tambahan di berikan sebagai berikut:

"Encok sering disebut asam urat, tapi penyakit ini berbeda dengan rematik. Karena encok terkait dengan gangguan metabolisme pengeluaran kadar asam urat dalam darah yang tersumbat menjadi kristal. Sedangkan rematik adalah penyakit sendi karena adanya gangguan autoimun yang berlangsung lama."
 



Seterusnya, petua-petua untuk menghindari 'encok' diberikan olehnya sebagai berikut:

"Jika tubuh rentan terkena encok maka yang harus dilakukan:
  • Minum banyak cairan terutama air putih, karena cairan bisa membantu menghilangkan asam urat berlebih dari dalam tubuh.
  • Menghindari makanan yang mengandung banyak purin seperti bir, minuman alkohol, teri, ikan sardin, telur ikan, ragi, hati, ginjal, kacang-kacangan (kacang polong, melinjo), ekstrak daging, kaldu, jamur, asparagus, bayam dan kembang kol.
  • Menjaga berat badan dengan berolahraga secara teratur.
  • Jangan melakukan diet secara ekstrim, karena hal ini juga bisa meningkatkan kadar asam urat dalam darah."



Namun begitu, sakit 'encok' yang seperti mana diterangkan oleh Bapak dan kadang-kadang aku juga mengalaminya, masih menjadi tanda tanya...





.

16 comments:

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

Nizam.Ariff said...

Saifudin,
Aku ingin sekali bermimpi...
tapi mimpi aku ngeri-ngeri
jika mimpi menjadi realiti, aku tak mau adventure begitu...

ummuaidan said...

baru prtama kali gak dengar sakit encok nie...:)

Nizam.Ariff said...

ummuaidan,
aku dah dengar lama tapi sampai sekarang tak faham apa itu encok...

Daddy Ziyyad said...

Aku mmg 1st time dengar ENCOK ni, bila kau tulis.

Kalau ikut penerangan arwah ayah kau & maksud Indonesia tu, yg aku boleh katakan ianya sakit di kawasan sendi( arthralgia), yang boleh ianya melompat2/berpindah2 sendi yg terlibat...Maybe ada penyakit radang pada sendi( arthritis)...Maybe juga gout, maybe juga penyakit2 autoimmune yg boleh attack sendi2 badan..Nasihat aku, kau jumpa doktor, jelaskan simptom2 kau...Sebab ada sesetengah jenis penyakit autoimmune sendi, mmg ada faktor keturunan/genetic

Ellie Mariana Abdullah said...

akak pun sakit yang sama macam ko la. Ni pertama kali dengar encok.

Kak suspek gout, tapi tak pi check lagi.

Yang pelik tu dia cuma sakit selepas Asar, waktu Magrib paling teruk membawa ke Isya.

Pagi2 dah Ok.

Ellie Mariana Abdullah said...

Terima kasih untuk info & berkongsi. Kurang2 pun akak tak la rasa menderita sakit keseorangan :)

cik kaki ketawe said...

err,encok...aku pun 1st time dengar...hem bapak aku pun ada sakit sendi juga...tp dipanggil gout...tp kat atas takde pulak ko mention bengkak2 pada anggota badan...so itu bukan gout...hehe...

p/s : kalau berlarutan mohon berjumpa doktor ye...hehe

Nizam.Ariff said...

Daddy Ziyyad,
Itu dulu... sekarang dah tak ada... mungkin aku dah kurangkan makan daging merah kut...


Waterlily,
Kalau sakit belah petang je itu dah lain macam je kak... hahaha


cik kaki ketawe,
artikel tu pun ada kata gout juga... mungkin encok ni bahasa Jawa agaknya

ibundo said...

selamat mengundi.

Nizam.Ariff said...

kakpah,
selamat kakpah mengundi... aku nak tunggu keputusannya saja...

aza ni said...

encok....moga ketemu rawatannya...

selamat mengundi ,hajjah

Nizam.Ariff said...

azani,
Aminnnn....

Lady Windsor said...

aku pun first time dengar perkataan encok ni..pengkayaan bahasa!

Nizam.Ariff said...

LW,
orang Jawa panggil encok...

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com