.
Kalaulah semalam ke Ipoh, hari ini ke Temerloh pula.
Tengahari, alang2 sudah di bandar ikan patin, kenalah merasa ikan patin masak tempoyak. Tidaklah nanti dikononkan dek orang.
Aku makan di gerai Pak Usop. Masak tempoyaknya tidak macam di Perak. Malah, yang di Shah Alam (walau dikatakan masakan Pahang) juga tak sama. Yang biasa aku makan, kuahnya pekat dengan tempoyak, warna kuning, manis dan masam.
Tapi yang ini tempoyaknya tak berasa sangat dan tak berapa masam.
Ianya seperti sayur keladi masak asam yang ditambahkan tempoyak...pedas dan tak terasa muak dek rasa ikan berkuah manis seperti yang aku makan sebelum2 ini.
.
4 comments:
Sedapnya patin tempoyak. Favorite sangat ni.
Cuti CNY ni boleh le ke sana...hehe
patin aku makan juga. tapi tempoyak tak makan.
jadi patin akan jadi masak lemak cili api patin ja.
Rap.
Asam pedas pun ok gak...
Post a Comment