.
Tapai pulut seolah olah kudapan wajib di majlis kenduri kahwin di Melaka...
Disalah satu majlis itu, 6 gantang beras pulut dibuat tapai. Aku tak pernah buat tapai pulut tapi aku pernah buat tapai ubi semasa remaja dulu. Dalam sepuluh kali, yang menjadi cuma sekali. Dan kalau tak menjadi, aku selalu salahkan ragi yang tak mahu tumbuh untuk memakan kanji masak untuk ditukarkan kepada air, gula ringkas dan sedikit alkohol.
.
16 comments:
Aku lebih suka tapai ubi...
aku suka tapai ubi..tapai pulut tak lalu pulak...tapi kat Penang ni...susah nak jumpa tapai ubi
tapi pulut sikit-sikit boleh la.. tapai ubi goreng tepung sedap..
dua-dua sedap tapi saya lebih suka tapai ubi.
dalam sepuluh kali buat, yang menjadi hanya sekali..??
camna ni nak buat nanti ni, kena praktis sokmo pasni
SM.
Aku pun suka tapai ubi goreng tepung...
Kniedaz.
Kat penang tak ramai yg makan tapai kut...
SukaSuka.
Aku pun suka tapai ubi goreng tepung tu. Aku ada cuba buat tapai pulut goreng tp tak sedap...haha
Aizamia.
Aku tak bleh mkn tapai ubi byk2..terasa muak..
Nang.
Nak cuba buat utk thesis ek?
Kena ikut petua...tp yg penting ialah penyediaan ragi tu...
pernah cuba sekali tp tak berjaya..teringin nak makan tapai ubi goreng..
Ummuaidan,
sekali belum cukup, Ummu. Cuba sepuluh kali... hehehe
tapai ni best. tapi kalau manis sangat memang tak best jadi nya. kat area aku kalau kenduri kawen kerap jugak dihidangkan tapai pulut hitam.
Tata,
Haaaa.. yang tu aku belum pernah cuba... Nampak pun belum pernah.
Tapai ubi digoreng owwhhh...alangkah nikmatnya.
JunAina,
Sedap, kan?.... hujan-hujan pekena tapai ubi goring dan kopi O panas.. perghh..!
tiap kali kenduri mesti ada tapai memang makanan wajib..
Nur Syuhada,
Sedap sebagai pencuci mulut... kalau dapat yang manis la...
hidup tapai ubi!
yami!!
BTK.
Hahaha...
Kena tanam ubi dulu byk byk...
Post a Comment