Oh, teknologi zaman ini, mereka boleh Google. Tak jadi masalah.
Aku kerap juga beli buat jering. Tak dapat jering tumbuh, aku cari jering tua. Tak dapat yang tua, aku beli je yang muda. Tapi bagi aku yang sedap ialah jering tumbuh.
Jering tumbuh ialah buah jering tua yang ditanam semula di dalam habuk papan (sekarang payah nak cari sawmill, maka susahlah nak dapat habuk papan). Ada juga yang dibiarkan atas tanah gembur. Aku dapati jering tumbuh ini lebih 'lemak' kalau dibuat masak.
Aku tak gemar makan jering mentah. Aku suka ditumis dengan cili hidup dengan udanh kering atau dimasak lemak.
Supaya baunya tidak terlalu kuat dan lembut, biasanya aku rebus dulu buah jering dalam 45 min.
.
2 comments:
kalau petai masak sambal ok lagi boleh layan..
Ewan... Jering pun sedap juga
Post a Comment