Sunday, March 22, 2009

Jalan2: Sementara aku bercuti, aku tinggalkan sesuatu di sini...

Aku kat kampung. Aku masuk rumah maya aku ni pun pakai PC abang aku. Ada beberapa aktiviti sepanjang 2 hari di sini. Nantilah, bila gambar yg aku snap dah dicuci, baru boleh sangkut kat dinding rumah maya aku ni.

Sementara itu, aku titipkan gurindam ini...
(Anak kucing aku namanya Jagad)


Wus mangkana Wêrkudhara mulih,
datan mengeng ing batin gumawang,
nora pangling sarirane,
panuksmaning sawujud,
nanging lair sasab piningit,
reh-sareh kasatriyan,
castelinakon winêngku,
pamurwaning jagad raya,
kalairan batine nora kasilib,
satu menggeng rimbagan.


Wêrkudhara lampahira,
kitha Ngamartadipura,
wus panggih kadange kabeh,
langkung sukaning kalbu,
Darmaputra lan para ari,
ngluwari punaginya,
bujana anayub,
tanbuh sukane tyasira,
dene ingkang rayi praptane basuki,
sirna subrangtanira.


Tammat.




.

8 comments:

Princess Liyana said...

wah!sonoknye cuti..huhu

ashley said...

Ohhh...
pakai bahasa Jepun ye..
Aku nak panggel abang IPAR aku pulak! Suruh dia terjemah!
Dia JEPUN TULIN!

Mana kak Pah ni..

Kakpah,
Terjemah.. kakpah.. terjemah!
Kakpah pakar bahasa Jepunkan?
he he he

ashley said...

salam..

Abang ipar pun tak payah..
Kakpah pun tak yah susah susah..
sekadar cikgu Tediker jer..

he he he..
ambikkkkkk..
musykil juga..
Apahal le engko dok study Bharatyudha....ke mende ni???

Wus mangkana Wêrkudhara mulih,
With that, Wêrkudhara returned.
datan mengeng ing batin gumawang,
He did not relax his vigilance. His inner self was illumined.
nora pangling sarirane,
He did not forget his identity
panuksmaning sawujud,
as the embodiment of all being,
nanging lair sasab piningit,
but outwardly he concealed it.
reh-sareh kasatriyan,
The rules of his knightly caste
linakon winêngku,
he obeyed, and he held in mastery
pamurwaning jagad raya,
that which could initiate all the world.
kalairan batine nora kasilib,
His inner and outer selves were not at odds.
satu menggeng rimbagan.
They were like a newly-stamped brick [still tight] in its mold.
65. (78)
Wêrkudhara lampahira,
Wêrkudhara’s journey
jroning kitha Ngamartadipura,
[took him] into the city of Amarta.
wus panggih kadange kabeh,
[where] he met all his family.
langkung sukaning kalbu,
Joyful of heart
Darmaputra lan para ari,
were Darmaputra and the younger brothers.
ngluwari punaginya,
They fulfilled their vow
bujana anayub,
by holding a banquet with tayub dancing.
tanbuh sukane tyasira,
Their happiness was indescribable
dene ingkang rayi praptane basuki,
that their younger brother had succeeded [in his quest].
sirna subrangtanira.
[and] his deep longing was satisfied.
THE END

Nizam.Ariff said...

Princess,
Yang bercuti sronok, tukang driver yang penat terjegil biji mata tenung jalan raya yang pijar...

Ashley,
AKHIRNYA, Ahsley BERJAYA merungkai kod-kod yang terpendam dalam gurindam berbisa itu. TAHNIAH! Maka itulah dia pemenang kita, kerana berjaya melihat di dalam hatinya, dan berkata

'perjuangan ku kini bukan di luar sana, perjuangan ku kini kembali ke dalam diri ini'

'Perjuangan ku ini bermula dengan sepi dan berakhir dengan sepi, di antara sepi-sepi itu, akan bergemerincingan bunyi pedang dan tombak berlaga-laga.'

'Perjuangan ku ini bukan untuk siapa-siapa, bahkan untuk diriku yang semakin sirna dimamah usia dunia yang semakin kalut dan melalut'

'Perjuangan ku ini pasti menuntut korban diri dan hati, dan aku pasti terjelepuk dengan kaki terbenam ke bumi paras buku lali, dan kedua-dua lututku tergeletak atas tanah tandus, dan darah merah mengalir turun dari kedua-dua lengan menitis atas debu-debu kuning; lalu aku mendongak melihat panahan mentari pijar... terlalu sepi itu'

'Kemudian, hati ku akan bersuara tanpa mulut berbicara... engkau Tuhan yang satu dan aku hamba mu, terimalah aku ini....'

Itu buat Ashley.

.

tasikmerah said...

tolong buat gurindam bahasa banjar pulak bulih tak?

:)

Nizam.Ariff said...

TM,
Minta mahap le, aku ni Jawe versi pan-asian (mak aku Cina). Mana ada talent nak bergurindam bahasa banjarmasin.... ngko le buat kat blog ngko. Aku CABAR ngko buat puisi dalam bahasa Banjar dalam blog ngko, amacam? ada brani? HAHAHA

AZANI said...

Laaaa...aku mati mati ingatkan mentera pengasih ke atau penunduk ke? Patutla aku hembus hembus kat bini aku lagi dia jegil jegil matanya yang ayu tu kat aku.Silap teknik la bro..(Apa taknya baru lepas pekena jering cambah masak lemak..bilas dengan petai bakar)

Nizam.Ariff said...

Azani,
Silap strategi tu bang... hahahaha

Papan Iklan

Papan Iklan
Homestay. Klik Imej

Join

BlogMalaysia.com