.
Aku tak rasa ramai yang tahu tentang Ubi Kayu Tumis, terutamanya mereka yang memang dilahirkan di bandar. Setengah orang akan makan ubi rebus dan dicicahkan dengan sambal tumis udang atau ikan bilis. Untuk versi yang lebih sempoi, Ubi rebus dimakan dengan ikan kering saja.
Aku jumpa resepi Ubi Kayu Tumis di Resepi KakYah...
Ubi Kayu Tumis ini aku rasa boleh dikatakan infusion antara Ubi Rebus dan Sambal Tumis Bilis. All-in-1, macam itulah rasa-rasanya. Dan aku suka kalau Ubi itu dipotong kecil-kecil supaya rasa sambal tumis itu sebati hingga masuk ke dalam.
Kena pula makan Ubi Kayu Tumis ini bersama-sama Kopi O panas di hari mendung atau selepas hujan... perrghh..!!! Nikmat dunia tu....
.
12 comments:
fuh sedapnya makan ubi kayu cicah sambal tumis, minum lak kopi O panas jom AKU belanja aku..
SMM,
Kak, ubi tumis tu bukan cicah sambal tumis, tapi ubi tu ditumis terus dengan bilis dan cili...
Sedaaappp.... akak cuba la buat. Cuba improvise, dah separuh masak masukkan ke dalam oven, baked 10 minit untuk lebih rangup...hahaha
aku tak pernah makan la.
terasa kodi plak heh.
.
TM,
ko tak pernah ada ub kayu kut...
ko ada?
:p
.
TM,
ada sesangat.. berisi je memanjang... bila nak kempisnyer pun tak tau lah...
ko punyer dah dicabut? .. hahahaa
kakaka...
ko ni cerita ubi apa ni wey...
maleh ah sembang.
:p
.
TM,
abis tu ko tanya aku...yang mana satu?
Hahaha..
kakaka...
aku benciiiiiiiiii bercakap dgn ko nih.
:p
.
TM,
cepat... tumis ubi tu... hahaha
tak yah tumis la.
enak dimakan begitu saja.
kakaka...
.
TM,
sakit perut la weh... hahaha
Post a Comment