.
Dua ekor Siakap dibelah belakang dan tanpa dibuang sisiknya. Dengan bersisik, Siakap itu boleh dibakar terus tanpa perlu dilapik daun pisang atau daun kunyit. Ini kerana isi Siakap lembut dan senang 'barai' bila dimasak. Malah, aku tak perlu risau kalau terlebih panas kerana jika sisik itu hitam hangit pun isi Siakap belum terjejas.
Walau dibelah belakang, aku tak buka ketika Siakap dibakar kerana aku suka isi Siakap itu lembab 'moist'. Kulit + sisik Siakap itu akan memerangkap kelembapan di dalam. Jika dibuka belahan itu, wap air akan terbebas dan isi Siakap akan kering.
Habis tu, kenapa dibelah belakang?
Untuk senang dimakan. Tak perlu dikikis sisiknya. Hanya buka belahan itu dan isinya dimakan dari dalam.
Ada dua ekor.
Abah satu... Mama satu.
"Ariff???"
Ooo... ok.
Abah satu.... Mama kongsi dengan Ariff.
"Mana aciiii......!"
.
17 comments:
salam kenalan,....bru singgah blog nie...nice lah..senang2 singgah lah blog sy...salam kenalan
puteri,
w'assalam, tk utk singgah.
nanti aku kesana...
Suke lettew ada putri singgah rumah dia..hehe
jeb,
hok aloh mu ni.... hahaha
jeb,
anak dara mmg suka blog dia nih sbb dia namakan wife dia mama.
org ingat mak.
hihi.
peace bro!
jgn sekeh aku.
.
anak manja la konon2... hahaha. kena pulak drsinga panggil adekmacho... haih.!
hahaha...
peace bro!
jgn tumbuk aku.
.
TM,
Saja dengki letew.. keh keh keh
Sepa,
ko pun sama saja dengki letew... hahaha
Zam, untung nya kau. blog aku tak de pun putera yang datang singgah. jangan kan putera, pengawal ke inang ke, pun tak de. huhu
jap, kenapa aku tengok macam tak berbara aje pemanggang kau tu?
Tata,
1. aku dating singgah, sepa dating singgah.. kami ni sepsis putera la...
2. ada bara cuma siang, tak Nampak merahnya...
tapi nama korang tak de putera kat depan tu.
Tata,
suruh Sepa letak dulu...
putera sepa...
tekak aku kembang!
Sepa?
Sepa...? dengar tak?
sepa tak dengar. dia jauh nun.
Tata,
nanti2 dia datang jenguk la tu karnag...
Ni nenek kebayan datang ziarah blog ni....
Ko kalau bakor ikan, jangan tayang lebih lebih...
Aku sekeh kang!
Post a Comment